Norrby gård
Norrby gård bedriver inte bara lammproduktion, utan även ett aktivt naturvårdsarbete. Fåren från Norrby betar runt om i Kungsörs hagmarker, bidrar till den biologiska mångfalden och håller landskapet öppet.
Kullens kvarn/Råberga ekoprodukter
Kullens kvarn i Glanshammar är en av de få kvarvarande kvarnarna i trakten, och här finns ett stort kunnande och hantverksskicklighet, både i deras egna lantbruk och som mjölnare. Här förädlas flera äldre kulturspannmålssorter, som har längre strån och rötter vilket gör att de står emot både torka och ogräs bättre än moderna sorter. Allt mjöl som mals på Kullens kvarn är ekologiskt odlat i närområdet och du kan följa ursprunget tillbaka till varje enskild odlare – och ibland ända tillbaka till åkern!
Edevi
På släktgården Edevi i Norra Lunger bedrivs ett riktigt mångbruk, precis som det alltid varit på många av traktens gårdar. I de små byarna vid Hjälmarstranden har man traditionellt haft många strängar på sin lyra – som fiskare, båtbyggare, smeder, sömmerskor och bönder. Den nuvarande generationen på Edevi följer traditionen och i deras varsamt renoverade lada inryms nu en av Västra Mälardalens härligaste och mest spännande eventlokaler, med plats för allt från bröllop och födelsedagar till dryckesprovningar och konserter.
Köpings Musteri
Gården Norra Rasgärde med sina äppelodlingar ligger mitt i Västra Mälardalens hällristningstätaste område. Här har människor bott och brukat jorden ända sedan bronsåldern. Små jordbruk som Norra Rasgärde är viktiga för att bevara den biologiska mångfalden. Deras mål är ett hållbart företag – såväl ekonomiskt som socialt och ekologiskt.
Västra Mälardalens Släktforskare
Västra Mälardalens Släktforskare intresserar sig för släkt-, gårds- och historieforskningen i Västra Mälardalen. De, tillsammans med Kungsörs hembygdsförening, har bland annat inventerat och sammanställt information om Kungsörs alla soldattorp, och forskar just nu på olika gårdar runt om i bygden.
Villa Wingarhed
Villa Wingarhed ligger på Bygatan i Kungsör, och är ett av de bäst bevarade husen från byn Skillinge, som låg här innan villaområdet byggdes. Här hittar du traditionellt café, hantverk, konst, evenemang och mycket annat. Ett stenkast från villan ligger ett av Kungsörs allra äldsta hus – gården Lilla Skillinge, uppförd under 1600-talet. Själva bynamnet Skillinge omnämns redan under 1400-talet.